Praktisch

Bent u van plan een tweedehands  wagen te kopen? Neem volgende vuistregels dan zeker in acht.

Veel mensen kopen (te snel) een  tweedehands wagen zonder de echt essentiële punten in en rondom  een tweedehands wagen te checken. In dit deel van onze website  geven wij u hiervoor enkele handige checktips.

De beste  tweedehands wagen koopt u eigenlijk nog steeds van iemand die u  kent. Van die persoon kent u namelijk het rijgedrag en de persoonlijkheid. Zo  komt u bijvoorbeeld te weten of de wagen al dan niet regelmatig werd  onderhouden.

Als u een wagen wenst te kopen bij een dealer, koop dan  zoveel mogelijk bij iemand die staalharde en waterdichte  garanties geeft. Kleinere garages staan er bovendien steeds om bekend  dat ze een persoonlijke service verlenen, op maat gemaakt. Hou dit eventueel in  uw achterhoofd.

Een visuele controle van de wagen die u wilt  kopen, kan heel wat interessante informatie opleveren. De eerste indruk van een  tweedehands wagen is dus van groot belang.

Checklist

Omdat er heel wat zaken zijn die gecheckt  moeten worden aan carrosserie, motor en interieur van de betreffende wagen,  raden wij u aan volgende checklist te volgen:

Begin met het goed nazien van de  carrosserie van de wagen:

Controleer op roestplekken, deuken en weggewerkte fouten. Zichtbare  kleurverschillen van het koetswerk duiden op een herstelling. Beweeg met een  magneet langs de carrosserie. Plaatsen die met kunststof zijn bijgewerkt, zijn  niet magnetisch, en duiden op een herstelling.

Ga verder met de controle van de  onderkant van de wagen:

Wees  zeker dat er niet te veel roestplekken zijn. Als grote delen van de onderkant  “nieuw” lijken, kan dat duiden op een ongeval in het verleden.

Test alle  onderdelen:

Controleer zeker  alle elektrische onderdelen van de wagen: lampen, richtingaanwijzers, mistlicht,  radio, waarschuwingslampjes op het dashboard,… Controleer ook de  vanzelfsprekende onderdelen: ruitenwissers, blazers, airco, elektrische  ruiten,…

Neem een kijkje onder de  motorkap:

Kijk na op  olielekken, bijgewerkte onderdelen, herstellingen, vervangstukken. De algemene  indruk van de motor vergeleken met de ouderdom van de wagen, geeft een indicatie  van hoe er met de wagen gereden is. Controleer het oliepeil, het koelsysteem en  de radiator.

Controleer het  interieur:

Controleer of de  veiligheidsgordels niet gescheurd zijn en of de rest goed zit. Koop zeker een  wagen met minimum 3 veiligheidsgordels op de achterbank. Dit is verplicht in  België. Controleer ook of er geen vlekken op de tapijten zijn. Dat kan wijzen op  vochtlekken of roest. Haal daarom steeds de tapijten uit de wagen en controleer  dan de bodem van de wagen. Inspecteer de pedalen van de wagen. Vergelijk de  ouderdom van de wagen met de slijtage van de pedalen van de bestuurder. Kijk na  of ook alle deuren: als de deuren niet goed aansluiten met de carrosserie, kan  dit duiden op een ongeval in het verleden

Vraag steeds een  proefrit:

Test de wagen zolang  u zelf nodig acht. Probeer te rijden op verschillende wegdekken: hellingen,  autosnelweg, minder goede wegen,… Controleer tijdens het rijden of de wagen  geen eigenaardige geluiden maakt. Dit kan wijzen op loszittende onderdelen. Test  de wegligging uit en de kijk de remmen na. Stop de wagen na de testrit, laat de  motor draaien en controleer op olie- of waterverlies. Controleer de  profieldiepte van de banden. De groeven van de band moeten voldoen aan een  minimale diepte van 1,6mm. Deze profieldiepte is noodzakelijk om grip op het  wegdek te kunnen garanderen. Controleer ook of het reservewiel aanwezig Kijk na  of alle banden van hetzelfde type zijn. Als dat niet zo is, heb je een probleem  bij de volgende autokeuring.

Tenslotte wat algemenere  tips:

Vraag steeds aan de  verkoper of de wagen ongevalvrij is of niet. Controleer of het  onderhoudsboekje en alle benodigde papieren aanwezig zijn. Als je een kennis  hebt die wat kent van automechanica, neem die dan zeker mee als je een 2dehands  wagen wenst te kopen. Zo vergroot je de kans een degelijke wagen te kopen.  Vergelijk ook wagens van hetzelfde type. Zo kan je snel achterhalen wat de  gemiddelde kostprijs is van die wagen. Bepaal zelf hoeveel je wenst uit te  geven aan een wagen. Hou daarom je budget goed in de gaten.

Veel succes met uw aankoop! Zaakvoerder  B&S Cars

U kunt ons steeds bereiken op:

Gsm: 0495 40 82 34
Gsm: 0495 53 38 27